Bibimbap (Koreaanse gemengde rijst)

Recept van Gewoon een food blog
Link: https://www.gewooneenfoodblog.nl/recipe/bibimbap-koreaanse-gemengde-rijst/

Ingrediënten

Gehakt + marinade

 • 50 gram gehakt
 • 1 tl sesamolie
 • 1,5 tl sojasaus
 • 1,5 tl rijstwijnazijn
 • 0,5 tl verse gember fijngehakt
 • 0,5 tl chilipoeder
 • 1 teentje knoflook fijngehakt

Snelle ingelegde komkommer

 • 0,25 komkommer in dunne reepjes
 • 3 el rijstwijnazijn
 • 2,5 tl kristalsuiker
 • 0,5 tl zout

Groenten

 • 50 gram wortel in dunne staafjes gesneden
 • 65 gram courgette in dunne staafjes gesneden
 • 40 gram taugé
 • 80 gram paksoi gesneden
 • 50 gram shiitakes (of champignons) in plakjes
 • sesamolie
 • zout en peper naar smaak
 • sojasaus (optioneel)

Pittige saus

 • 2,5 el gochujang (evt. een andere chilipasta of sambal)
 • 1 el sojasaus
 • 1 el rijtwijnazijn
 • 1 el mirin (zoete rijstwijn)
 • 1 tl kristalsuiker (optioneel)

Bereiden

De bibimbap voorbereiden

 1. Zet een pan water op en breng aan de kook. Voeg vervolgens wat zout toe aan het kokende water. Hierin zal je eerst de taugé blancheren om er volgens de rijst in te koken… of je kookt de rijst in een andere pan met water, maar waarom zou je jezelf onnodig opzadelen met extra afwas?
 2. Meng in een bakje de rijstwijnazijn, de kristalsuiker en het zout. Snijd de komkommer een dunne reepjes; gebruik hier een mandoline voor als je die in huis hebt. Leg de komkommerreepjes in het azijnmengsel en zorg ervoor dat alle reepjes bedekt zijn. Dek af en zet in de koelkast.
 3. Meng in een bakje de ingrediënten voor de marinade voor het vlees door elkaar. Doe het gehakt erbij en meng alles goed door elkaar. Dek af en laat de marinade intrekken terwijl je de groenten snijdt.
 4. Snijd de wortel julienne. Dat wilt zeggen dat je de wortel in dunne staafjes van ongeveer 3 mm dik en 3 cm lang snijdt.
 5. Snijd de courgette op dezelfde manier. Ik heb het grootste gedeelte van de binnenkant van de courgette (het vruchtvlees) niet gebruikt, want anders kun je de courgette niet in dunne staafjes snijden. Ik heb dit vruchtvlees echter bewaard zodat ik deze een andere keer kan gebruiken, maar je kunt het natuurlijk weggooien. Voor dit gerecht heb je het in ieder geval niet nodig.
 6. Snijd de paksoi in kleine stukjes, waarbij je de witte nerf fijner snijdt dan het groene blad. Het witte gedeelte heeft namelijk langer nodig om te garen. Houdt de nerf en het blad gescheiden nadat je de paksoi hebt gesneden. Snijd tot slot de shiitakes in plakjes.
 7. Maak de pittige saus door de gochujang (of een andere chilisaus/ chilipasta) te vermengen met de sojasaus, rijstwijnazijn en de mirin. Als je de saus nog te scherp vindt, dan kun je wat kristalsuiker of nog een beetje mirin toevoegen.

De ingrediënten bereiden

 1. Blancheer de taugé door het zo’n tien seconden in het kokende water onder te dompelen. Haal de taugé eruit en spoel direct af met koud water. Je kunt de taugé ook in een bakje met ijskoud water leggen. Het terug koelen zorgt ervoor dat de taugé knapperig blijft.
 2. Kook de rijst gaar volgens de verpakking. Meestal volstaat negen a tien minuten koken, waarna je de rijst nog vijf minuten dient te laten staan met de deksel op de pan.
 3. Als de rijst kookt kun je de ingrediënten gaan bakken. Zet daarvoor zoveel pannen op het vuur als je wilt. Je kunt één pan gebruiken waarin je alle ingrediënten na elkaar bereidt, maar je kunt ook wat meer pannen gebruiken zodat je enkele ingrediënten tegelijkertijd kunt bakken. Ik heb zelf een wok gebruikt waarin ik de wortel, de courgette en de paksoi heb gebakken. Daarnaast had ik een pan gebruikt voor het gehakt en de shiitake en nog een klein pannetje voor het eitje. In dit recept geef ik echter een voorbeeld van hoe je alles kunt bakken als je één pan gebruikt.
 4. Rul het gehakt gaar in een pan. Je hoeft geen extra olie toe te voegen aan de pan vanwege de sesamolie in de marinade en het vocht dat uit het gehakt komt. Als het gehakt klaar is, dan dien je het warm te houden. Doe het gehakt bijvoorbeeld in een schaaltje en dek dat schaaltje af met zilverfolie of leg het gehakt simpelweg in zilverfolie en vouw het goed dicht.
 5. Maak de pan schoon met een keukenpapiertje, zet het vuur hoog en voeg een klein beetje sesamolie toe aan de pan. Bak eerst het witte gedeelte van de paksoi totdat deze zo goed als gaar is, wat zo’n tweeënhalve minuut a drie minuten zal duren. Voeg dan het blad van de paksoi toe en bak deze een half minuutje tot een minuutje mee. Breng op smaak met peper en een klein beetje zout. Houd de paksoi warm.
 6. Haal weer een keukenpapiertje door de pan, zet het vuur hoog en voeg een beetje sesamolie toe aan de pan. Bak vervolgens de shiitakes kort totdat ze gaar zijn. Je kunt de shiitakes optioneel afblussen met sojasaus. Breng op smaak met peper en een klein beetje zout. Houd de shiitakes warm.
 7. Maak de pan schoon, voeg een klein beetje sesamolie toe aan de pan en roerbak de wortel een minuutje op zeer hoog vuur. Breng wederom op smaak met peper en een klein beetje zout. Houd de wortel warm.
 8. Haal een keukenpapiertje door de pan om ‘m schoon te maken en roerbak de courgette een minuutje of twee op hoog vuur in een scheutje sesamolie. Breng ook de courgette op smaak met peper en een klein beetje zout. Houd de courgette warm.
 9. Maak de pan goed schoon, voeg een scheutje neutrale olie toe aan de pan en bak een spiegeleitje. Bak het eitje op laag tot matig vuur zodat het ei geen harde randjes krijgt en zorg ervoor dat de dooier nog lekker vloeibaar is (dit om het idee van een rauw eitje een beetje na te bootsen).

De bibimbap afmaken

 1. Schep een hoopje rijst in een (eventueel voorverwarmde) kom. Schep daarbovenop een flinke lepel pittige saus. Plaats vervolgens het spiegeleitje erop. Arrangeer vervolgens de andere ingrediënten eromheen, waarbij je ervoor zorgt dat de ingrediënten die je naast elkaar plaatst een contrasterende kleur hebben.
 2. Maak het gerecht af met geroosterde witte sesamzaadjes. Zelf had ik ook nog wat zwarte sesamzaadjes gebruikt die ik had liggen.
 3. Je kunt er zoveel pittige saus overheen doen als je wilt, maar je kunt deze ook apart als dipsausje gebruiken. Optioneel kun je een fijngesneden bosuitje toevoegen.

Note to self

 • Veel werk!
 • Heel lekker!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *