Lasagne Bolognese Originale

Recept van Smulweb
Link: https://www.smulweb.nl/recepten/1437768/Lasagne-bolognese-originale

Ingrediënten

Voor de bolognese saus

 • 2 eetlepels olijfolie
 • 150 gram ui
 • 150 gram winterpeen
 • 150 gram bleekselderij
 • 500 gram half-om-half gehakt
 • 150 gram plakjes ontbijtspek of pancetta
 • 250 ml rode wijn
 • 140 gram tomatenpuree
 • 500 gram pasata di pomodori
 • zout
 • peper
 • eventueel melk
 • eventueel (gedroogde) tijm, oregano

Voor de bechamelsaus:

 • 50 gram boter
 • 50 gram bloem
 • 500 ml melk
 • zout
 • peper
 • nootmuskaat

Verder:

 • 300 gram kaas. (dit kan geraspte belegen kaas zijn maar authentieker is natuurlijk Parmezaanse kaas of de goedkopere Pecorino.
 • 250 gram verse lasagnevellen
 • olie

Bereiden

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Maak de bolognesesaus
  1. Schil de ui, wortel en selderij en snij zeer fijn, hier kan ook een keukenmachine voor gebruikt worden als je niet zo goed kan snijden. Let dan wel op dat het geen puree wordt. Snij ook het ontbijtspek of de pancetta klein.
  2. Verwarm de braadpan en doe hierin de olie. Laat even warm worden en voeg dan het gehakt samen met het ontbijtspek toe. Bak dit ver uit op een middelhoog vuur. Het gehakt mag er best wel lekker uitgebakken uitzien in plaats van net aan gaar. Haal het vlees uit de pan en doe in een zeef met hieronder een bakje om het overtollige vet op te vangen.
  3. Doe in de pan nu je ui, wortel en bleekselderij (ook wel sofrito genoemd) en bak op een middellaag vuur rustig glazig. Als het wat meer vet nodig heeft gebruik dan het vet van het vlees (allemaal smaak). Als je gedroogde tijm of oregano gebruikt kan je dit nu toevoegen.
  4. Als je mengsel gaar is voeg je het vlees toe en blus je de pan af met de rode wijn. Roer goed zodat de aanbaksels aan de onderkant van de pan loskomen. Laat inkoken totdat de wijn helemaal is verdampt. Voeg dan de tomatenpuree toe en bak ongeveer 5 minuten op een laag vuur uit, zo ‘ontzuur’ je de tomatenpuree.
  5. Voeg hierna de pasata toe en laat een half uur op een laag vuur zachtjes sudderen. Breng hierna op smaak met zout, peper.
  6. Als de saus een beetje zuur is kan je een theelepeltje suiker toevoegen, dit neemt het erge zure van de saus weg (dit helpt echt, schroom niet om het een keer te proberen!). Als de saus wat te dik is kan je water toevoegen of eventueel wat melk (dit doen ze in Italië ook zo).
 3. Maak de bechamelsaus
  1. Smelt de boter in een steelpannetje en roer hier de bloem door totdat je een papje hebt (ook wel roux genoemd). Sla hier met de garde langzaam de melk door.
  2. Zet op een lag vuur en laat zachtjes 20 minuten koken. Roer wel af en toe goed anders bakt je saus aan. Breng hierna ook op smaak met zout, peper en nootmuskaat. De bechamel mag best een beetje naar nootmuskaat smaken.
 4. Opbouwen
  1. Verdeel je bolognesesaus in 4 delen en verdeel je bechamelsaus en kaas in 3 delen.
  2. Begin met onderin je ovenschaal 1 deel bolognesesaus te doen. Leg hierop een laag lasagnevellen en druk een klein beetje aan. Leg op de eerste laag lasagnevellen 1 deel bolognesesaus, hierna 1 deel bechamelsaus en ten slotte 1 deel kaas. Herhaal deze volgorde (vellen, bolognesesaus, bechamelsaus, kaas) nog 2x.
  3. Draai na elke volledige laag je ovenschotel een halve slag, zo zorg je ervoor dat de lasagne zo mooi mogelijk is opgebouwd en niet zo snel uit elkaar valt als je hem aansnijdt.
 5. In de oven
  1. Doe de lasagne nu in de oven en bak ongeveer 25 minuten. Haal de lasagne uit de oven en laat even 5 minuten staan voordat je hem aansnijdt, anders valt hij uit elkaar en is hij toch nog te heet om te eten.

Note to self

 • Lekkerste lasagne everrrr

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *